Er ging helaas iets fout

Heren
Dames
Vintage
Horlogebandjes
Inspiratie
Nieuw
SALE
Vintage | Tweedekans

Horloges gratis verzonden vanaf €50,-

Merkinspiratie bij Horloge.be

Typen horlogebanden; Welke band past het best bij mijn horloge?

Geschreven op 19 juni 2024 door Miriam Leestijd ongeveer 10 minuten

Iedereen weet dat horlogebanden verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en materialen zoals leer, rubber en metaal. Maar wist u dat er tussen horlogebanden van hetzelfde materiaal ook grote verschillen bestaan in stijl en functie? Het type horlogeband is heel bepalend voor de uitstraling van het horloge. Daarom laten we in dit artikel zien welke typen horlogebanden er zijn, hoe ze zijn ontstaan en bij welke horloges ze het beste passen

Leren horlogebanden

Het meest gebruikte materiaal voor horlogebanden is leer. De grootste kracht van een leren horlogebandje is de draagbaarheid. Terwijl metalen armbanden stijf zijn en vaak hard aanvoelen, zal een leren bandje geleidelijk aan zachter worden en zich aanpassen aan de vorm van de pols. 

De leren horlogeband met een gesp of vouwsluiting vinden we vooral aan klassieke analoge horloges. Maar dat betekent natuurlijk niet dat een leren band saai is; Leer is namelijk super veelzijdig en verkrijgbaar in heel veel soorten met elk een eigen uitstraling. Van stoer nubuck tot zacht en verfijnd struisvogelleer en vegan fruitleer. 

Naast het ‘gewone’ leren horlogebandje bestaan er leren banden met een bijzondere - vaak militaire - achtergrond en functie zoals de pilotenband, rallyband en manchetband.

 

Aviator- of pilotenbanden

De leren aviator band is tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld voor de Duitse luchtmacht. Dit type band heeft twee specifieke kenmerken: twee metalen klinknagels naast de lugs (kastpoten) om de band te verstevigen, en de bandjes zijn extra lang omdat ze over de dikke leren vliegjacks moesten passen. In de loop van de tijd is het pilotenbandje zijn functionele oorsprong ontgroeid en zijn de klinknagels nu vooral decoratief.

 

Een aviator bandje staat vanzelfsprekend heel goed bij een klassiek pilotenhorloge, maar past door het stoere uiterlijk ook uitstekend bij stevige outdoor horloges en chronografen.
In de collectie van Horloge.be vindt u dit type band vooral bij de merken Hamilton Swiss Military en TW Steel.

TW Steel Volante Fast Lane SVS206
▴ TW Steel Volante Fast Lane SVS206 met Aviator band
Hamilton Khaki field h71706830
▴ Hamilton Khaki field h71706830 met manchetband

 

Bund- of manchetbanden

Ook de bund- of manchetband vindt zijn oorsprong bij de Duitse Luftwaffe. De extra laag leer onder de horlogekast zorgde voor isolatie bij kou en hitte en extra bescherming door direct contact tussen de horlogekast en de huid te voorkomen. Vandaag de dag is het Bund horlogebandje ook buiten militaire kringen populair vanwege de aparte look en draagcomfort. 

Het ruige, eigenzinnige uiterlijk van een manchetband is vooral mooi in combinatie met militaire horloges en outdoor horloges. Maar dit type band vinden we ook regelmatig op fashion horloges zoals de Fossil Coachman.

 

Rally banden en geperforeerde motorsport banden

Het Rally horlogebandje - bekend van de drie grote ronde gaten in beide bandstukken - is ontstaan in de jaren ’60. Raceauto's hadden in die tijd om hun totale gewicht te verminderen en hogere snelheden te bereiken grote uitsparingen in diverse onderdelen. Daarnaast waren de stoelen in raceauto’s geperforeerd om de luchtcirculatie te verhogen en zweten bij de coureur te verminderen. Dit visuele kenmerk van raceauto’s werd al snel geassocieerd met de glamour van de motorsport daarom als stijlelement toegepast in racehandschoenen en in horlogebandjes. 

 

Rallybandjes hebben hierdoor een sportieve look en kenmerkende sixties stijl die perfect past bij zowel vintage- en retrohorloges als moderne chronografen. 

 

Geperforeerde banden

Vanuit de rally band is de perforated strap voortgekomen. Deze horlogeband heeft meerdere rijen kleine gaatjes in het leer. Ook deze horlogebanden dragen koeler dan een normale leren horlogeband, maar zijn een stuk minder opvallend dan de rally band.

In de collectie van Horloge.be vindt u dit type band bijvoorbeeld bij de merken Edox en Tissot.

Edox 08202-3g-gin Sportman
▴ Edox 08202-3g-gin Sportman met Rally band
Tissot PRS 516 t1316173605200
▴ Tissot PRS 516 t1316173605200 met geperforeerde band

 

Metalen horlogebanden

Naast leer is (roestvrij) staal het meest gebruikte materiaal voor horlogebanden. Een veelzijdig materiaal dat zeer sterk is, onderhoudsvriendelijk en uitstekend bestand tegen verkleuring.
Een ander veelgebruikt materiaal voor metalen horlogebanden is titanium. Lichtgewicht, krasbestendig en met een heel eigen uitstraling. 

 

Wat is het verschil tussen roestvrijstaal en titanium?

Wanneer u meer wilt weten over het verschil tussen stalen en titanium horlogebanden kunt u verder lezen in ons blog  “Roestvrijstaal of titanium horloge? Wij helpen u kiezen”.

Wat beide materialen gemeen hebben is dat ze verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid aan vormen en typen. De meest gangbare typen metalen horlogebanden bespreken we hieronder.

 

Milanese of mesh banden

De naam van de populaire Milanese band (ook wel Mesh-band genoemd) vindt zijn oorsprong in Milaan in de 13e eeuw, waar men gespecialiseerd was in metaal vlechtwerk voor maliënkolders. 

Een meshband bestaat uit een strak, verfijnd vlechtwerk van dun roestvrij staaldraad. Deze ‘weving’ zorgt voor een soepele, elegante drapering rond de pols, wat dit type band zeer geschikt maakt voor formele horloges. Aan de andere kant past de fijne metalen structuur ook uitstekend bij retro horloges en moderne designhorloges.

 

De makkelijk verstelbare klapsluiting van de meshband zorgt voor een perfecte pasvorm en maakt dat dit type band voor alle polsmaten geschikt is.

 

Shark mesh

Het ontwerp van de Shark mesh armband is geïnspireerd op de beschermende pakken van gaas die duikers droegen om zich te beschermen tegen haaienbeten. Dit type meshband werd populair in de jaren ‘70 met de opkomst van duikhorloges. Een shark meshband heeft grotere schakels en een ruimere vlechting dan een Milanese band, waardoor de band nog soepeler valt. En dankzij de openingen tussen de schakels biedt shark mesh ook een uitstekend ademend en vochtafvoerend vermogen. 

 

Vanzelfsprekend is een Shark Mesh horlogeband een perfecte match met een duikhorloge. 

Danish Design Akilia iq69q1267
▴ Danish Design Akilia iq69q1267 met mesh band
Rolex yacht-master
▴ Rolex yacht-master met Oyster band

 

Oyster banden

De Oyster band, is aan het einde van de jaren ’30 geïntroduceerd door Rolex. De stevige, platte schakels van de Oyster armband zijn ontworpen om dagelijks dragen te weerstaan terwijl de band wel een hoge mate van comfort heeft. De Y-vormige constructie van de schakels zorgen daarbij voor een grote mate van flexibiliteit. Hoewel de Oyster onlosmakelijk met Rolex - die de band steeds verder blijven optimaliseren - verbonden blijft, is de naam inmiddels de standaard geworden voor alle stalen banden van dit type.

 

De Oyster band is een echte allrounder die past bij zowel sportieve als meer formele horloges.

 

Jubilee banden

De Jubilee band is ook oorspronkelijk ontwikkeld door Rolex om in 1945 de 40e verjaardag van het merk te vieren. Vandaag de dag is de Jubilee - net als de Oyster - een iconisch en universeel gewaardeerd type metalen horlogeband. 

Dit type band onderscheidt zich door zijn vijf rijen schakels - drie smalle binnenste schakels geflankeerd door twee grotere buitenste schakels. Het ontwerp zorgt voor een flexibele en comfortabele pasvorm, met een verfijnd uiterlijk dat zowel bij casual als formele horloges past.

 

Rijstekorrel banden

De rijstekorrel band is comfortabel en past zich aan de pols aan. Dit komt door de kleine, afgeronde schakels die lijken op korrels rijst en indvidueel ten opzichte van elkaar bewegen wat zorgt voor grote flexibiliteit. Deze schakels stralen een subtiele elegantie uit die vooral past bij luxe (dames)horloges, bijvoorbeeld van TissotBalmain of Certina.

Rolex Datejust
▴ Rolex Datejust met Jubilee band
Certina DS-8
▴ Certina DS-8 met rijstekorrel band

 

Integrated Bracelet

Niet echt een bandtype, maar meer een horlogetype en op dit moment een enorme trend in horlogeland: Horloges met geïntegreerde horlogeband. Dit wil zeggen: een horloge waarbij het lijkt alsof de stalen band onderdeel is van de kast. Dit type kast en band werd voor het eerst populair in de jaren ’70 en is sinds de herintroductie van de Tissot PRX in 2020 op dit moment een echte hype. Het is een strak, modernistisch band-design dat u naast de PRX collectie van Tissot onder andere in de collecties van Citizen en Festina aantreft.

Tissot PRX Powermatic-80
▴ Tissot PRX Powermatic-80 met integrated bracelet
Citizen Tsuyosa NJ0159-86Z
▴ Citizen Tsuyosa NJ0159-86Z met integrated bracelet

 

Siliconenrubber banden

Rubber is waterdicht, flexibel, bestand tegen de zwaarste (weers)omstandigheden, en is vlekbestendig. Bovendien voelt rubber zeer prettig aan op de pols. 

 

Wat is het verschil tussen rubber en siliconen?

De termen rubber en siliconen worden vaak door elkaar gebruikt. De meeste rubberen horlogebanden zijn gemaakt van siliconen. Siliconenrubber is een hybride vorm van synthetisch rubber en plastic polymeren. Het is sterker en dan natuurrubber en kan beter tegen hitte en UV-licht. 
Echt natuurrubber wordt gemaakt van de hars van de rubberboom en is daarom een stuk duurder dan siliconenrubber 

 

Tropic-banden

De rubberen tegenhanger van de geperforeerde leren band: Het tropic horlogebandje is het eerste rubberen horlogebandje dat ooit gemaakt werd. Het werd voor het eerst geproduceerd in de jaren 1960 en werd op de markt gebracht als alternatief voor de metalen horlogebanden die in die tijd veel gebruikt werden door sporters en recreatieve duikers. Terwijl stalen banden rigide en zwaar zijn, zijn Tropic bandjes licht, comfortabel en bestand tegen zeewater.
Deze horlogebandjes hebben een kenmerkend gaatjes patroon dat zowel stijlvol als functioneel is met meer ademend vermogen en comfort tot gevolg. Tropic bandjes hebben daarnaast altijd een gewone gesp zodat ze gemakkelijk verstelbaar zijn.

 

De tropic is een modieus, universeel inzetbaar horlogebandje dat zowel op oudere als moderne casual sportieve horloges past. 

Swiss military smwgo0003440 Watchman
▴ Swiss military smwgo0003440 Watchman met tropic band
Citizen eo2028-06l Promaster
▴ Citizen eo2028-06l Promaster met duikband

 

Duikbanden

Een ander specifiek type rubberen banden zijn banden speciaal voor duikhorloges. Deze band is te herkennen aan de drie golven in het rubber direct na het punt waar de band aan de kast bevestigd wordt. Dit type band is oorspronkelijk in de jaren zeventig ontwikkeld voor Seiko duikhorloges. Het doel van de golfjes is om mee te bewegen met de pols van de drager. Door druk- en temperatuurverschil tijdens het duiken kan de pols namelijk wat dikker of dunner worden. Doordat de band flexibel is rekt deze een beetje mee, zonder meteen te los of te strak te gaan zitten. Dit systeem voor duikersbanden werd al snel overgenomen door andere horlogemerken zoals Citizen.

 

Naast de meeverende golfjes hebben rubberen horlogebanden voor duikhorloges vaak een speciale vouwsluiting die in grootte kan worden versteld.

 

Textiel horlogebanden

Het grote voordeel van een horlogeband gemaakt van textiel is dat de band bestand is tegen water. Bovendien is textiel licht van gewicht en voelt zacht aan. Stoffen horlogebandjes zien we dan ook meestal bij sportieve horloges en militaire horloges.

 

NATO- en Zulu-banden

Naast de aviator en Bund banden is er nog een horlogeband die geïnspireerd is door het leger: de NATO-band. Deze banden vinden hun oorsprong in de Britse Ministry of Defence Standard 66-15 uit 1973. Ze werden oorspronkelijk ‘G10 straps’ genoemd, naar het formulier dat soldaten moesten invullen om er een aan te vragen. Hoewel de band nu verkrijgbaar is in een groot aantal ontwerpen en kleuren, was het originele model onopvallend grijs. 

NATO-banden hebben een kenmerkend lus- en gespsysteem dat ervoor zorgt dat het horloge veilig blijft zitten, zelfs als een van de bandpennen losraakt. De (meestal nylon) band uit één stuk schuift onder de horlogekast, en heeft een secundair bandje dat je aan het horloge vastmaakt. De nylon band is waterbestendig en kan zelfs gewassen worden als deze vies is.

NATO-banden zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen, waarmee het horloge perfect gepersonaliseerd kan worden. Hoewel puristen vinden dat het geen NATO-band mag heten zijn er tegenwoordig ook leren banden met dezelfde constructie verkrijgbaar.

 

Zulu-banden

Zulu-bandjes, lijken heel veel op NATO-bandjes en worden er daarom vaak mee verward. Zulu banden bestaan meestal uit een dikkere, grover geweven nylon band en hebben grotere, robuustere metalen gespen en lussen met kenmerkende ronde hoeken. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de band stootvast is en bestand tegen slijtage. Een Zulu-band is daarom zeer geschikt voor extreme sporters.

 

NATO- en Zulubanden passen heel goed bij sporthorloges en duikhorloges, maar liefhebbers combineren een NATO-band ook vaak met chiquere horloges zoals bijvoorbeeld een vintage Rolex of Omega.

Orient Mako ra-ac0q05p10b
▴ Orient Mako ra-ac0q05p10b met leren NATO-band
Swatch Moonswatch met NASA-band
▴ Swatch Moonswatch met NASA-band

 

NASA-bandjes

NASA-bandjes zijn geïnspireerd op de bandjes die astronauten gebruiken tijdens ruimtemissies. Ze zijn meestal uit één stuk en gemaakt van synthetische materialen en bieden veel verstelbaarheid en veiligheid omdat ze met klittenband worden gesloten. Het ontwerp is puur gericht op functionaliteit, waardoor deze banden een zeer sportieve look hebben. 

 

Perlon bandjes

Perlon bandjes dateren uit de late jaren 1950 toen de ontwikkeling van synthetische stoffen in opkomst was. Perlon is een type nylon dat een unieke combinatie van sterkte, scheurbestendigheid, flexibiliteit en lichtheid heeft, waardoor het ideaal is voor horlogebandjes. Een ander opmerkelijk kenmerk is dat de Perlon band heel makkelijk in lengte aanpasbaar is. De band heeft geen gaatjes. In plaats daarvan steek je de pin van de gesp gewoon in een opening van de grof geweven stof. Ideaal voor échte werkhorloges en mensen die een waterbestendig, superlicht en dun bandje zoeken.

 

Paracord-banden

Paracord-banden worden gemaakt van touw dat normaal gesproken wordt gebruikt in de tuigage van parachutes. Dit type band wordt vooral toegepast aan outdoorhorloges omdat paracord gebruikt kan worden in survival situaties. Het uitgerafelde touw kan bijvoorbeeld worden gebruikt om vuur te maken en de binnenste draad kan worden benut als visdraad.
Paracord banden vindt u bij Horloge.be bijvoorbeeld in de collectie van Victorinox .

Perlon horlogebandjes
▴ Perlon horlogebandjes
Victorinox I.N.O.X
▴ Victorinox I.N.O.X met paracord band

 

En dat is nog niet alles!
 

En dat is nog niet alles! In dit artikel hebben we alleen de meest gangbare horlogebandtypen behandeld. We hebben het nu nog niet eens gehad over de President banden van Rolex, metalen rekbanden (bonklip), rubberen wafelbanden, etc. En we zouden ook nog wel een artikel kunnen schrijven over de verschillende vormen, vullingen en stiksels van leren banden. Of over de verschillende typen (eind) schakels van metalen banden.

 

Heeft u een vraag over een bandtype dat niet in dit artikel beschreven wordt of heeft u advies nodig over welk type band het meest geschikt is voor uw horloge? Neem dan contact op met onze Klantenservice. Zij helpen u graag verder!

 

Wilt u meer lezen over het onderhoud van uw horlogeband, dat kan in de artikelen ‘Hoe houd ik mijn metalen horlogeband mooi?’ en Hoe houd ik mijn leren horlogeband mooi?’. In het artikel ‘Wat is het verschil tussen een vouwsluiting en een vlindersluiting? gaan we in op de verschillende horlogeband-sluitingen.

 

Zelf uw horlogeband vervangen?

Wilt u zelf uw horlogeband vervangen en uw horloge een ander uiterlijk geven? Op onze pagina over horlogebanden vindt u alle informatie en uitgebreide collecties horlogebandjes van zowel bekende merken als universele horlogebanden.